Nederlandse tulpen bewaterd met behulp van Tyro M2M-systeem

Mechanisatiebedrijf de Nieuwstad is een bekende leverancier van o.a. beregeningsinstallaties en waterpompen. Daarnaast onderhouden zij ook landbouwmachines van agrariërs uit de regio. Wij mochten een kijkje nemen bij een recent opgeleverd systeem. Wat wij vooraf niet wisten, was dat we in een mooie omgeving terecht kwamen met prachtige tulpenvelden.

Cogem waterpomp en beregeningshaspel van AP

Al enkele keren heeft het mechanisatiebedrijf pompen van Cogem en beregeningshaspels van AP voorzien van ons M2M-systeem. In hun eigen werkplaats, voorzien zij de pompen én de haspels van een Aquarius M2M transmitter.

Cogem is een Italiaanse fabrikant die generatoren en pompen over de hele wereld levert. Bij nagenoeg elke pomp is een afstandsbediening toe te passen, dit is merkonafhankelijk.

AP machinebouw is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van machines voor de agrarische sector. De beregeningshaspels van AP zijn een bekende verschijning op het platteland. Het M2M-systeem dat hieronder verder uitgelegd wordt, is ook op beregeningshaspels van andere merken toe te passen.

De werking van het M2M-systeem

Het systeem werkt als volgt: via de beregeningshaspel wordt ingesteld hoelang de tulpen besproeid moeten worden. Zodra er niet meer beregend hoeft te worden verstuurd het systeem een signaal naar de ontvanger op de pomp. De pomp wordt dan uitgeschakeld.

Bij sommige systemen wordt ook een extra handzender meegeleverd. Hiermee kan men vanuit het tulpenveld het aantal toeren handmatig aanpassen of het systeem uitschakelen. De afstand van de haspel tot aan de pomp is in veel gevallen enkele honderden meters. De landbouwer dient met regelmaat de sproeier te verplaatsen of uit te zetten. Niets is dan zo handig om dit op afstand te kunnen doen met behulp van een radiografische afstandsbediening.