Afstandsbediening onderdeel van innovatie bij preiteelt

New Holland tractor

Het Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) in België is een onderzoeksinstelling dat zich richt op onderzoek, ontwikkeling en innovatie in de groentesector. Onlangs heeft deze organisatie ervoor gekozen om een New Holland tractor te voorzien van een draadloze afstandsbediening van Tyro. Dankzij deze innovatie is er één persoon minder nodig bij de preiteelt. Dit is mogelijk geworden dankzij de combinatie van een Tyro draadloze afstandsbediening in combinatie met een GPS-systeem. Deze innovatie is niet enkel handig bij het oogsten, maar ook voor alle werkzaamheden op het Proefstation. 

Preiteelt met behulp van een afstandsbediening van Tyro

Er wordt gebruik gemaakt van een GPS-systeem in de New Holland tractor. Dit systeem stuurt de wielen van de tractor automatisch aan. De lijn die ingesteld werd voor het planten van de prei, is ook deze die in de tractor ingesteld werd. De nodige veiligheidsmaatregelen die op de tractor toegepast werden zorgt ervoor dat er niemand in hoeft te zitten. Het GPS-systeem, in combinatie met onze draadloze Pyxis afstandsbediening, zorgt ervoor dat de tractor allerlei handelingen autonoom kan uitvoeren.

Tractor bedienen met een afstandsbediening

Door de 8 functies op de afstandsbediening kan de bestuurder de tractor laten stoppen, achteruit rijden en weer vooruit laten rijden. Een andere optie is ervoor zorgen dat wanneer de grond natter is, de tractor trager rijdt, en bij droge grond wat sneller. Het is ook mogelijk om de aandrijving van de machine aan of uit te zetten en de machine te laten zakken of weer omhoog laten gaan.

Veiligheid

De afstandsbediening is voorzien van een stopknop aan de bovenzijde, bij het indrukken valt alles meteen uit. De tractor zelf is voorzien van een beveiliging voor obstakels. Als er zich iets onverwachts voor de tractor bevindt, dan zal deze ook meteen stoppen. Er werd ook een extra beveiliging ingesteld waarbij het systeem uitvalt zodra er geen contact meer is tussen de afstandsbediening en de ontvanger. Het bereik hiervoor is ingesteld op +/- 30 meter.

De functies op een rij

  • Voor- en achteruit rijden
  • Start, stop
  • Versnellen, vertragen
  • Aftak-as in/uitschakelen
  • Stopknop: motor van tractor volledig stilzetten
  • Buitenbereikbeveiliging
Het GPS-systeem waarin een vooraf ingestelde lijn wordt gevolgd.
Afstandsbedieningen van Tyro worden in zeer zware toepassingen gebruikt.

De toepassing in gebruik (video)

Hieronder ziet u een korte filmfragment waarin de afstandsbediening gebruikt wordt voor het oogsten van de prei. Hierin ziet u dat de prei op een transportband valt. Daarna wordt deze opgepakt en in een ijzeren kooi gelegd. Zodra deze vol is wordt er een nieuwe kooi geplaatst en kan de tractor weer verder rijden.

De draadloze bediening wordt niet alleen bij het oogsten gebruikt, maar ook bij het planten, zaaien en schoffelen van de prei. Inmiddels heeft het PSKW ook hun andere tractoren voorzien van een Tyro afstandsbediening.